Fully custom ships by extended building, since 1850

Shallow Draft - Future Ready Vessel

Ontvangt subsidie voor de volgende activiteit(en):

Projectomschijving
Binnenvaartschepen hebben veelal een diepgang van ongeveer 3 meter, het soort zeeschepen dat in Noord Nederland wordt gebouwd steken normaliter 5 à 8 meter diep en grote oceaanschepen hebben een diepgang van meer dan 10 meter. De diepgang van een schip bepaalt en beperkt haar vaargebied; bij een te grote diepgang loopt het schip vast aan de grond. Barkmeijer Shipyards ziet potentieel in schepen met een zeer beperkte diepgang, niet zozeer voor het transport van lading maar wel voor werkzaamheden, onderzoek, passagiersvervoer en dergelijke. Hiervoor geldt; hoe geringer de diepgang hoe groter de inzetbaarheid (bijvoorbeeld de mogelijkheid om heel dicht bij de kust te kunnen komen).

Daarnaast ziet Barkmeijer voor het komende decennium een grote energietransitie binnen de maritieme sector. Dat het gebruik van (fossiele) diesel op termijn sterk zal afnemen staat niet ter discussie. De onzekerheid zit echter in het alternatief; wat wordt de technologie van de toekomst? Omdat binnen de maritieme sector nog niet vaststaat wat de energiedragers van de toekomst zullen zijn, worden nieuwe schepen nog steeds voor meer dan 90% voorzien van traditionele voortstuwsystemen en dieselmotoren. Omdat een schip wordt ontwikkeld voor een gebruiksduur van ongeveer 30 jaar, duurt de vergroening van een scheepsvloot vele malen langer dan bijvoorbeeld het vergroenen van een wagenpark. Het nieuwe scheepsconcept dat Barkmeijer gaat ontwikkelen, voorziet ook in een oplossing voor dit dilemma.

In het VIA-project ontwikkelt Barkmeijer Shipyards uit Stroobos een nieuw scheepstype van ongeveer 37 meter lang en 10 meter breed dat zich zal onderscheiden door een extreem kleine diepgang (1 meter) en dat daarnaast is voorbereid op een midlife-conversie naar een duurzame, fossielvrije brandstof.